Hakkımızda

Home / Hakkımızda
divider

Tohum Platformu

“Dünyanın geleceği tarım, tarımın geleceği tohum”

divider

Yardım Etmenin Yolları

Sevdiğiniz Doğayı Koruyun

Dünyamızı koruma gücüne sahipsiniz. Desteğiniz, bugün ve gelecek nesiller için doğal kaynakların korunmasına yardımcı olabilir.

Dağları Taşıyabilirsiniz

Dünyada bir fark yaratmak için ihtiyacımız olan tek şey bir çift el. Yakınınızdaki gönüllü fırsatları bulun! Gezegeni kurtarmaya yardım edin!

Tohum Platformuna Katılın

Farkındalığımızı bir üst seviyeye taşıyoruz. Bundan sonra ülkemiz için, toprağımız için, gıdamız için harekete geçin!

Tohum Platformunun Amacı Nedir?

“Dünyanın geleceği tarım, tarımın geleceği tohum” sloganıyla yola çıkmış kar gütmeyen bir oluşumdur.

Dünyanın geleceğinin tarımdaki gelecek tasarımıyla olabileceğine inanan Tohum Platformu, bireylerin doğru tarımı yapabilmeleri ve doğru tarım ürünleriyle bulunabilmeleri için gerekli olan bilimsel bilgiyi sunar.

Tarım ve gıda alanında var olan bilgi kirliliğine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların yanlış bildikleri birçok bilginin bilimsel doğrularla düzeltilmesi amacıyla kurulmuştur.

Tohum platformu sağlıklı beslenmenin temel bir insanlık hakkı olduğunu, tarımda var olan tarımsal yaklaşımların herkes için iyi, doru, güzel ve erişilebilir bir gıda üretmesi gerektiğini savunur. Dahası; tarımsal ürünlerin, biyoçeşitliliğin, üretim modellerinin, paylaşım modellerinin herkes için adil olması gerektiğini savunur.

MİSYONUMUZ

Herkes için tarım, herkes için iyi, güzel ve temiz gıdaya savunur. Tohumların ve üretim modellerinin coğrafyanın hafızası olduğunu düşünür. Bu nedenle tarımsal üretim modelinin ve yiyecek içeceğin kültüre katkılarını önemser.

Üreten, aracı olan, tüketen her bir kişi için iyi, güzel ve temiz gıdanın herkes için adil paylaşım modellerine işaret eder. Üretimin doğayla uyumlu olması, sürdürülebilir olması, gıdanın paylaşım modelinin sürdürülebilir olmasını temel alır.

İyi, temiz ve güzel gıda için üretenin de aracı olanın da tüketenin de haysiyetli seçimler yapmasıyla mümkün olacağına inanır.

Dönemsel eğilimlerden uzak durur. Geleneksel üretim yöntemleri olduğu kadar doğayla ve insan sağlığıyla uyumlu olması halinde modern üretim yöntemlerini de önemser.

Gıda israfı, popüler beslenme tarzları, yanlış tarım uygulamaları, uygun olmayan paylaşım modelleri gibi çalışma alanlarıyla açlığa karşı söylemler geliştirir.

Yiyecek içecek dilinin, ülkeler arası ilişkilerde olumlu rol oynadığı savunur.  Ulusların beslenme tarzının ulusların geleceğini şekillendireceğine inanır. Bu nedenle ulusal beslenme modelleri üzerine projeler geliştirir.

Bilim ile geleneksel bilgiyi buluşturur.

ÇALIŞMA KONULARI

  • TARIM
  • TOHUM
  • TOPRAK
  • BESLENME
  • AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ
  • SAĞLIK
  • KURUMLARLA ORTAK PROJELER
  • TARIMIN, GASTRONOMİNİN KÜLTÜRE, SANATA VE EDEBİYATA ETKİLERİ

ÇALIŞMA ŞEKLİ

  • GÖNÜLLÜLÜK ESASINDA ÇALIŞILIR,
  • MAKALE DESTEĞİ SUNULUR,
  • BELLİ DÖNEMLERDE ORTAK BİLDİRİ YAYINLANIR,
  • BASIN İLE İLİŞKİLERDE DESTEK OLUNUR.
  • PROJELER ÜRETİLİR
  • PROJELERE DESTEK VERİLİR

DİLİ

  • SAMİMİ,
  • BİLİMSEL,
  • ANLAŞILIRDIR.

BİZ KİMİZ

Bizler kimiz diye sorarsanız. Ben, Mine ATAMAN; yaklaşık 20 yıldır 100 binlerce usta ile milyonlarca ton tarım ürünü girdisi ile ekmek, pasta, börek, baklava, çörek yapıp satan milyonlarca ekmeği evlerle buluşturan bir sektör çalışanıyım. 2007-2008-2017-2018 yıllarında Uluslararası Ekmek Festivallerini Prof. Dr. Hamit Köksel desteğiyle yapmış, Türkiye’nin ilk ekmek programını televizyonda hazırlamış, ekmeğin 12 bin yıllık hikâyesini Cennette ilk Sofra kitabı ile yazmış bir ekmek ustasıyım. Arkadaşlarımız da; bu ustanın hevesine ve onun hedefine inananlardan oluşmuş bir grup bilim insanıdır.

Diğer bir ifade ile Dünyada ve Türkiye’de tarıma, tohuma, toprağa yön veren bilim insanlarının destek verdiği bir platformuz.

Değerli bilim insanları, toprağa, tohuma Anadolu’ya inananlar;

Son yıllarda tarım, tohum, toprak, beslenme konuları oldukça önemli ve ülkeler için stratejik bir öneme sahiptir. Ulusların geleceği ne yediklerine bağlıdır diyen bilim insanlarının ürettiği bilgiler çeşitli sebeplerden ötürü halk ile bulunamamaktadır. Gerek televizyon gerekse sosyal medyada bilimsel bilginin aktarımı konusunda aksilikler yaşanmaktadır. Halk tarafından tanınan bilim insanlarının bir kısmı doğru bilgiden değil popüler olan bilgiden yana açıklamalar yapmaktadırlar. Örneğin Saklı Seçilmişler gibi kitaplar çoksatarken içindeki bilgilerin bilimselliği, doğruluğu kimse tarafından takip edilmemektedir.

Son dönemlerde tohum, toprak, organik üretim, ata tohumu gibi konular üzerinden bir takım şanslı gruplar kendilerine alan yaratıp buradan nemalanmaya çalışmaktadırlar. Halk için sağlık, halka ata tohumu yedirelim diyenler tanesi 20 TL’ye ekmek satarken hangi halkı düşünüyor oldukları ikilemi ironik bir durumdur.

Tüm bu sebeplerden ötürü halkı biraz olsun rahatlatacak, uygun fiyatlarla çocuklarının beslenmesini hazırlayabilmek için gerekli bilgiyi onlara vermek ve böylelikle onları hem maddi hem düşünsel düzlemde biraz olsun rahatlatmak lazımdır. Şöyle ki son dönemde siyez ekmeği yemeyen, ya da ekşi mayalı ekmek yemeyen herkes sağlıksız besleniyor algısıyla karşı karşıya kalınmaktadır. İsrail tohumları,  genetiği değiştirilmiş tohumlar ve her türlü bilimsel konu, bilim dışı insanların malzemesi olup buralardan kar güden kurumlar faydalanmaktadır. Çeşitli gıda dernekleri halk sağlığı için çalışıyormuş gibi görünüp aslında farklı bir rantı yönetmektedirler. Geçmişte soylular kitap yazar, saraylarda şiirli şarkılı dost meclislerinde eğlenerek zamanlarını geçirirlerdi.

Şimdi moda olan Anadolu’ya yerleşip sözde ata tohumlarıyla çiftçilik yaparak, festivaller organize edip halk sağlığı için naralar atmaktalar. Asgari ücretli evlerde ata tohumlarıyla yapılmış porsiyonu 40 TL. olan yemekler için lobi faaliyetleri yürütmektedirler.  Sözün özü tüm bu yaşananlar aslında ekonomik düzenin yeni bir pazarlama alanıdır. Maalesef gerçek tarım endüstrisi konunun dışında ve halk sağlığının düşmanı gibi görülmektedir.

Tohum platformu yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bilime dayalı, tüm halkı kapsayıcı, sürdürülebilir bir tarım sürdürülebilir bir yaşam için tarıma, tohuma,  ekmek zanaatkârlığına, beslenmeye dair özet bilgiler verir. Konunun kültür, sanat, etik ve pazarlama tarafıyla ilgilenir. Makaleler halkın anlayabileceği şekilde üç cümleyle özetlenir. Sosyal medyada ister makale sahibinin adıyla isterse anonim olarak paylaşılır.

Siz değerli bilim insanlarından ve zanaatkârlardan isteğimiz tohum platformuna destek olmak ve doğru bilgiyi yaygınlaştırmaktır.

Hedefimiz büyük, adımlarımız güçlüdür.

Seneye aynı tarihte Tohum Platformu zirvesini planlıyoruz.

Değerli destek ve emeğiniz için teşekkürlerimizle.

Tohum Platformu adına

Genel Sekreter

Mine Ataman

Tohum Platformu, “Dünyanın geleceği tarım, tarımın geleceği tohum” sloganıyla yola çıkmış kar gütmeyen bir oluşumdur.

Mine Ataman – Genel Sekreter
divider

Ankara