Sağlıklı Gıda – Tohum Platformu’nun “Sağlıklı Gıda ve tahıllar” ile ilgili yaptığı açıklama

Home / Environment / Sağlıklı Gıda – Tohum Platformu’nun “Sağlıklı Gıda ve tahıllar” ile ilgili yaptığı açıklama
Sağlıklı Gıda – Tohum Platformu’nun “Sağlıklı Gıda ve tahıllar” ile ilgili yaptığı açıklama

Sağlıklı Gıda – Tohum Platformu’nun “Sağlıklı Gıda ve tahıllar” ile ilgili yaptığı açıklama

1 11

  Prof.Dr. Nusret Zencirci

Son yıllarda tarım, tohum, toprak, beslenme konuları oldukça önemli ve ülkeler için stratejik bir öneme sahip. Ulusların geleceği ne yediklerine bağlıdır diyen bilim insanlarının ürettiği bilgiler çeşitli sebeplerden ötürü halk ile buluşamamakta. Gerek televizyon gerekse sosyal medyada bilimsel bilginin aktarımı konusunda aksaklıklar yaşanmakta. Halk tarafından tanınan bilim insanlarının bir kısmı doğru bilgiden değil popüler olan bilgiden yana açıklamalar yapmaktadır.

Son dönemlerde tohum, toprak, organik üretim, ata tohumu gibi konular konunun uzmanı olmayanlar tarafından tartışılırken, tıpkı ekmek konusunda olduğu gibi yanlış bilgiler çiftçileri, fırıncıları hem de sağlıklı beslenmek isteyen normal vatandaşı yanlış yönlendirmekte.

Bu anlamda tarımı ve tohumu bilmeyen kişilerin her popüler durumda olduğu gibi şimdi de tahıllar konusunda açıklamalarını okumaktayız. Oysa tahıllardaki ıslah çalışmaları, tahılların besin değerleri yine konunun uzmanı olmayanlar tarafından tartışmaya açılmış durumda.

Tahıllar moda diye kısa bir süre öncesine kadar ekmek yemeyin diyenler şimdi de ekmek yiyin, bulgur tüketin demeye başlamışlardır. Oysa buğdayın besin değerleriyle, bulgurun ki aynı değildir. Tam tahıllar ile tam tahıl olmayan un ve bulgurların besin değerleri konuşulurken ezbere açıklamalar yapmak bilimsel bir yaklaşımla kabul edilemez.

Tohum platformu yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bilime dayalı, tüm halkı kapsayıcı, sürdürülebilir bir tarım sürdürülebilir bir yaşam için tarıma, tohuma,  ekmek zanaatkârlığına, beslenmeye dair özet bilgiler vermeye devam edecektir.

Halkımızdan isteğimiz okudukları bilgilerin bilimsel açıklamaları takip etmeleri. Moda söylemlerden uzak durmaları.

Tohum Platformu ta da bu tür zamanlar için kurulmuş olup; tarımsal ürünler hakkında halk ile bilimsel bilgileri paylaşmaya devam etmektedir.

Bu anlamda Tarım Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamayla duyurusu yapılan;  “Bilim Kurulu” oluşturma çalışmaları sektör için sevindirici bir haberdir.

Bu sayede özellikle tahıllar ve ekmek ile ilgili yapılan birçok yanlış haberin önüne geçileceğine inanmaktayız.

Leave a Reply

Your email address will not be published.